Selecteer een pagina

Enkele weken geleden postte ik  deze toilettas, gemaakt uit een oud gordijn. Ik kreeg verschillende, leuke reacties en de vraag om het patroon met jullie te delen. Jullie reacties deden me echt heel veel plezier en ik deel het patroon uiteraard graag met jullie.

Ik maakte een kleine aanpassing aan het binnendeel zodat het geheel mooier past en ‘valt’ en veranderde de werkvolgorde, zodat het wat eenvoudig in elkaar te steken is.

Er kroop toch veel meer tijd in het maken van deze tutorial dan ik verwacht had, vandaar de vertraging ( want wie mij op instagram volgt, zag misschien al dat ik die in het begin van de week klaar wou hebben om te publiceren) , maar ik hoop dat hij nu voldoet aan jullie verwachtingen en dat jullie er mee aan de slag kunnen.

disclaimer: 

Dit patroon en tutorial  is gemaakt met veel liefde en aandacht. Dat neemt niet weg, dat ik geen fout gemaakt zou kunnen hebben of dat er misschien iets niet duidelijk zou zijn. In dat geval zou ik graag hebben dat je me er op wijst zodat ik de nodige aanpassingen kan doen. 
Dit patroon is bedoeld voor eigen gebruik of om er cadeautjes mee te maken. Het is niet voor commerciĆ«le doeleinden. Als je erover zou bloggen zou een linkje naar deze pagina wel gewaardeerd worden, daar ga ik niet schijnheilig over doen. 
En als je er eentje gemaakt zou hebben, ben ik reuzebenieuwd naar het resultaat! 

maar nu, aan het werk!wat heb je nodig:

35 cm buitenstof
35 cm binnenstof
2 ritsen van min 25 cm
vlieseline H630
kamsnaps (of een andere drukknoop) en bijpassend garen

standaard voetje en ritsvoetje voor je naaimachine

patroondelen: 


deel A: ik tekende hiervoor een schemaatje op de Ipad omdat het een beeld nu eenmaal meer zegt dan woorden.   (het lukte me alleen niet om in de andere richting te schrijven)
de pijl die de hoogte van 30 cm aangeeft is ook de “recht van draad” richting. Als je een stof kiest waar de richting niet uitmaakt, hoef je hier geen rekening mee te houden.

ik hoop dat het duidelijk is…..deel B: teken een rechthoek van 27 cm op 38 cm. dit wordt de binnenzijde, onder de rits.
deel C: teken een rechthoek van 27 cm op 5 cm. dit wordt het stukje boven de rits.

Overal is 1cm naadwaarde inbegrepen.

te knippen:


deel A: 2 x uit buitenstof- 2 x uit binnenstof – 2x vlieseline
deel B: 1 x buitensstof- 1x  binnenstof – 1x vlieseline
deel C: 2x buitenstof – 2x binnenstof – 2x vlieseline

voorbereiden:


– markeer het midden van deel B (aan de lange zijde)
– strijk de vlieseline op de averechtse kant van de voering  (met een persdoek erover telkens stomen en enkele tellen ter plaatse blijven duwen,  geen echte strijkbewegingen maken! ) Laat eerst afkoelen vooral je verder werkt.

achter de naaimachine: 


1. Leg deel B met de goede zijde naar boven en leg, aan de korte zijde,  de eerste rits met de goede zijde naar onderen. Daarboven komt het voeringgedeelte van deel B, met de goede kant naar onderen. Zorg ervoor dat de drie randen mooi gelijk liggen. Speld vast en stik vast met een ritsvoetje.

2. Draai de stoffen met de averechtse kanten naar elkaar en test of je rits vlot open en toe gaat en indien dit het geval is , strijk je de naden uit (opgepast als je een pastieken rits zou gebruiken) en topstitch op enkele millimeters van de rand. Als je rits niet vlot open en toe gaat, haal je je tornmesje boven en herbegint. 

3. Herhaal stappen  1 en 2 aan de andere korte zijde van deel B.

4. Zorg dat je rits gesloten is. Leg het voeringgedeelte van C met de goeie kant naar boven. Leg daarop het deel B met de rits met de goeie kant naar boven. Leg daarop deel C van de buitenstof met de goeie kant naar onderen. Zorg ervoor dat alle randen mooi gelijk liggen. Speld vast en stik met een ritsvoetje.
 Als je ritsuiteinden wat langer zijn dan je patroondelen is dat geen probleem. Dat knip je later gewoon  bij.

5. Leg de delen C naar de goeie kant, test opnieuw je rits even om te testen en strijk de naden mooi plat en topstitch terug op enkele millimeters van de rand.  Herhaal hetzelfde aan de andere zijde. 

Je hebt nu zoiets langs de buitenzijde. 

En dit langs de toekomstige binnenzijde.

6. Neem nu een deel A. Leg de zijden van 9 cm met de goede kant op elkaar  en stik.  Doe hetzelfde met het andere deel A en met de delen A in voeringstof. 

Je krijgt nu zoiets.

7. Leg de beide buitendelen van A met de goede zijde op elkaar en stik de zijde tussen de twee hoeken. 
Doe hetzelfde bij de voeringstof, maar laat hier een keergat ter grootte van je eigen hand ongeveer. 
8. Doe je ritsen nu open. Naai met de hand even enkele steekjes over de tandjes van je rits aan de vier uiteinden (op een half centimetertje van de rand)  zodat straks je ’trekkertje” er niet afschiet als je de rits wil sluiten of openen. Trust me, been there, done that.  Je kan nu de 4 uiteinden bijknippen indien nodig. 

9. Speld de delen A en B (met C )  op elkaar, voering op voering en buitenstof op buitenstof, met de goede kanten op elkaar.

(Als je graag een label innaait is het nu het moment. Speld op de gewenste plaats je label  tussen de delen A en B van de buitenstof op de gewenste plaats. )

Zorg dat je de voering en buitenstof niet aan elkaar vastspeld en naait!

10. Stik rondomrond. Let erop dat je niet over de rits stikt. Hecht net voor de rits, schuif je naaiwerk even door onder de persvoet, leg de verschillende lagen zoals het hoort en stik verder.
Bij de delen C is het even opletten dat je voering en buitenzijde niet aan elkaar naait.

11. Knip de hoekjes bij.

12. Keer het geheel eerst door het keergat en daarna door de openstaande rits. Duw de hoekjes en randen goed uit.

13. Vouw de naadwaarde ter hoogte van het keergat naar binnen en speld vast. Stik het keergat toe langs de goede zijde op enkele millimeters van de rand.

14. Indien je twee afzonderlijke compartimenten aan je toilettas wil: leg je toilettas open en strijk mooi glad met de hand. Stik vervolgens zeer nauwkeurig over het stiksel aan de onderzijde, daar waar de twee delen A bij elkaar komen.

15. Bepaal waar je de kamsnaps of drukknopen wil hebben en breng ze aan volgens de handleiding van je drukknop.
In de eerste versie gebruikte ik er twee, op de uiteinden. Voor deze versie koos ik ervoor om er maar 1 te gebruiken, in het midden. It’s up to you….

16. Proficiat, je bent klaar! Bewonder je werk en geniet van je handgemaakte toilettas! Hopelijk mag ze mee op veel leuke reizen!

disclaimer: 

Dit patroon en bijhorende tutorial  is gemaakt met veel liefde en aandacht. Dat neemt niet weg, dat ik geen fout gemaakt zou kunnen hebben of dat er misschien iets niet duidelijk zou zijn. In dat geval zou ik graag hebben dat je me er op wijst zodat ik de nodige aanpassingen kan doen. 
Dit patroon is bedoeld voor eigen gebruik of om er cadeautjes mee te maken. Het is niet voor commerciĆ«le doeleinden. Als je erover zou bloggen zou een linkje naar deze pagina wel gewaardeerd worden, daar ga ik niet schijnheilig over doen. 
En als je er eentje gemaakt zou hebben, ben ik reuzebenieuwd naar het resultaat!